Következő számunk 2011. szeptember 6-án jelenik meg!
 
   
 

Kezdőlap

 

Hírek

  Hajóbemutatók
 
 
  Adok-veszek
  Impresszum
  Előfizetés
  Médiaajánlat
  Elérhetőségünk

47. Hajó Magazin, 1999. június


Around Alone...
Célban a mezőny
Végéhez ért a nyolc hosszú hónappal ezelőtt kezdődött kaland, az Around Alone, a szólóvitorlázók földkerülő versenye. Az utolsó, Uruguaytól az Egyesült Államokig tartó szakasz már nem hozott jelentős változást az összetett állásban.

65 éves a Kékszalag
Sporttörténet
1934-ben rendezték az első Kékszalag versenyt a Balatonon. A rendező Hungária Yacht Club célja, hogy nyílt gyorsasági versenyt biztosítson az MVYSZ kötelékébe tartozó kluboknál lajstromozott és hajólevéllel ellátott hajók számára, osztályra és nagyságra való tekintet nélkül. Ez az elv a negyedik versenyig maradt érvényben, a versenyről beszámoló Bezsnyay Kálmán azonban már így ír: "Meggondolandó, vajon van-e értelme egy kimondottan túraversenyen kifejezetten finom alkatú versenyjollékat futtatni."

63. Évadnyitó
Balatonfüredi rajt
Május 15-én kegyeibe fogadta az időjárás az Évadnyitóra felsorakozó vitorlázó fiatalokat és a Balatoni Flottilla tagjait. A pénteki monszun és a vasárnapi viharos szél között bizony megbecsülték a vitorlázók ezt a kellemes pár órát. Ragyogó napsütésben elsőként Wossala György, az MVSZ ügyvezető elnöke köszöntötte az egybegyulteket, majd Pálfy Sándor, Balatonfüred város polgármestere beszélt. Az évadot Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter nyitotta meg. A Balaton áldozatainak az emlékére Bereczky Kata helyezett el koszorút a tavon.

Van de Stadt
Hajótervező műhelyek
Van de Stadt hazai bemutatása az 1992-es első Budapest Boat Show-n még visszhang nélkül maradt. 1994 őszére azonban szerencsésen vetett horgonyt az akkor új profil és profit után kémlelő Schäfer Yacht Kft. kikötőjében. Beindult az első hazai Van de Stadt típus, a Dolphin 26-os sorozatgyártása. Úgy mondhatnánk, eldördült a startlövés.

Versenyhajó álruhában
Nautik 311
A két éve bemutatott Nautik 12 Racer után tavaly debütált a Nautik 12 Fun Cruiser. Mindkét hajó kiemelkedően jól szerepelt a balatoni versenyeken. A sorozat kisebb testvére, a Nautik 311-es sem tagadhatja le a rokonságot a szlovén tervezőiroda eddigi termékeivel. Az Adrej Justin nevével fémjelzett vállalkozás ma az egyik legdinamikusabban fejlődő hajótervező cég Európában. A cég egyik kiemelkedően jól sikerült munkája a Justin Ten osztályhajó, amellyel a szlovéniai Match Race Világkupán zajlanak a küzdelmek. Ennek a versenyhajónak a szelídített túraváltozata a Nautik 311-es yacht. Ez a hajó biztonságos családi és komoly versenyvitorlázásra egyaránt alkalmas "országúti cirkáló".

Tovább...

Flystar 26
Hajóbemutató
A könnyű, izgalmas sporthajók egyre jobban elterjednek a Balatonon. A tizenegy méteres One Design sikerei a szalagversenyeken érdekes módon a kisebb, könnyű versenyyachtok elterjedését vonta maga után. Nem véletlen persze, hogy ezek a hajók a hazai gyártás beindulása után váltak igazán piacképessé. A most bemutatásra kerülő Flystar 26-os is hazai termék annak ellenére, hogy a teszthajó Lengyelországban készült, és ez a típus Jantar 26-os néven már komoly sikereket tudhat maga mögött az európai piacon.

Tovább...

Cadet EB
Beharangozó
A Nemzetközi Cadet Szövetség legutóbb 1976-ban rendezett Európa-bajnokságot, normálisan évente világbajnokságokon mérik össze tudásukat a fiatalok ebben az osztályban. Az idei Eb megrendezését német gondolat alapján azért fogadta el a szövetség, mert az 1999. évi világbajnokságot januárban rendezték Ausztráliában, és a szövetség vezetői túl soknak találták a másfél éves szünetet a két világesemény között egy utánpótlásosztályban.

Hónig Péter 41
Az MVSZ új elnöke
Az évadnyitó estéjén tartotta közgyulését a Magyar Vitorlás Szövetség. A napirendi pontok között első helyen az MVSZ vezető testületének, az elnökségnek a kiegészítése szerepelt az úgynevezett társelnöki kar létrehozásával. Ehhez az alapszabály módosítására volt szükség, amit a küldöttek nagy többséggel megszavaztak. Ezek után került sor az elnökválasztásra. A közgyulés Hónig Pétert, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkárát választotta az MVSZ elnökévé. Társelnöknek Arnold Mihályt, a VPOP parancsnokát, Kraft Pétert, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkárát, Straub Eleket, a Matáv Rt. vezérigazgatóját és Terták Ádámot, az Ernst and Young könyvvizsgáló cég vezérigazgatóját választották. Az MVSZ elnökségébe az elhunyt Majthényi Zsombor helyére Erdei Tamást, az MKB elnök-vezérigazgatóját választották.

Úton Lesvosra: Psara
Faun-31
A június igazolta reményeinket. Sorra-rendre meglátogattuk mindazon szigeteket, melyeket egy éve a meltemi miatt kihagyni kényszerültünk. Közben pedig szépen haladtunk északkeletnek az Égei-tengeren.

Jövőre ismét
Amerika Kupa
Melyik a leghíresebb vitorlásverseny? Erre a címre több regatta is joggal pályázhat, de közülük is az egyik legesélyesebb az Amerika Kupa sorozat. Akad hasonlóan nagy pénzeket megmozgató, mint például a Whitbread (legközelebb már Volvo Race) földkerülő, van embert próbálóbb, mint amilyen a Vendée Globe, vagy nagyobb tömegeket mozgató, mint az olimpia. De nincs patinásabb vagy ismertebb az Amerika Kupánál.

Motorcsónak
Eladási adatok
Csónakmotor-kereskedések
Arra kértük a nagyobb hazai vízisport-eszközök forgalmazóit, hogy röviden mutassák be, milyen típusú csónakmotorokat forgalmaznak, illetve tájékoztassanak bennünket a tavalyi eladási adatokról. Volt, aki megtette, volt, aki nem, ezért az alábbi írás természetesen nem teljes. Ha ennek alapján mások is kedvet kapnak, hogy tevékenységüket, termékkörüket hasonló módon bemutassuk, küldjék el címünkre ismertetőjüket.

Gondterhelt kezdet
Formula-1 világbajnokság, első futam
A Formula-1-es világbajnokság első futamát május 2-án rendezték a portugáliai Portimaóban. Az egyetlen magyar résztvevő, Mihaldinecz Rudolf nem kezdett túl szerencsésen: motorjával gondok adódtak, így ahelyett, hogy az első tíz között végzett volna, be kellett érnie a tizenötödik hellyel.

TCF Nautical Club
Opatijában jártunk
A TCF Nautical Club báziskikötői hat országban, Európa legszebb tájain találhatóak. Franciaországban Nice városa, Itáliában a festőien szép, izgalmas levegőjű Nápoly, Spanyolországban Ibiza, Törökországban a hatalmas első osztályú kikötő, Marmaris és az ukrán odesszai kikötő várja a vendégeket. A közeli Horvátországban az isztriai félszigetet körbehajózva három TCF-kikötővel is találkozhatunk. Ezek közül a legnagyobb az ACI Marina Umag, Pulában a Marina Veruda és a legkisebb, de talán a leghangulatosabb az ACI Marina Opatija. Ide utaztunk egy rövid látogatásra május elején.

Hidak IV.
A Margit híd
A nemzet és a Lánchíd Részvénytársaság között létrejött 1839. évi szerződésben nemcsak az állt, hogy a szerződés érvényességének végéig, vagyis nyolcvanhét évig a hídvám a társaságot illeti meg, hanem az is, hogy a hídtól egy-egy magyar mérföld (8,354 km) távolságon belül más híd nem építhető fel. Hamar kiderült azonban, hogy a rohamosan fejlődő város számára ez a megkötés tarthatatlan, a közlekedési nehézségek miatt a további fejlődés akadályává válik. Már 1860-ban megkezdődtek a tárgyalások, hogy milyen feltételek mellett vásárolhatná meg a magyar állam a részvénytársaságot. 1870-ben a részvényesek számára is megnyugtatóan megszületett az egyezség, hogy a kincstár megváltja a hídhoz kapcsolódó jogokat, ezáltal megszűnik az akadálya újabb hidak építésének.

Szörf
Vonyarcvashegy
Hy-Fly szörfiskola
Kovács Balázs 44 éves, közlekedésmérnök. 1983-ban szakított eredeti szakmájával, majd a szörfözés vált fő foglalkozásává. Amúgy 1978 óta szörfözik, az első perc óta Hy-Fly-jal. A vonyarcvashegyi strandon, egy kis szörfkölcsönzőben kezdődött ez egész. Balázs elvégzett egy VÖWS "B" kategóriás szörfoktató tanfolyamot, két év gyakorlat után 1993-ban Garganóban megszerezte az "A" minősítést, és kis csapatával belépett az osztrák szörfiskolák szövetségébe. A vonyarcvashegyi strandon ekkor új szörfház épült, és ezzel megkezdődött Magyarországon a szörfoktatóképzés.

Freestyle Világkupa a Fertő tavon
Verseny végeredmény nélkül
Nagy várakozás előzte meg a Freestyle Világkupa-sorozat nyitó versenyét a Fertő tó partján. Úgy hírlett, hogy a nagyobbnál nagyobb világsztárok mellett Robby Naish, az élő szörflegenda is ellátogat Podersdorfba. Az április utolsó hetében sorra került második Fertő tavi szörfünnep azonban felemásra sikeredett.

 

     
 
Aktuális szám
 
     
 
 
     
   
     
 
Partnereink