Következő számunk 2011. szeptember 6-án jelenik meg!
 
   
 

Kezdőlap

 

Hírek

  Hajóbemutatók
 
 
  Adok-veszek
  Impresszum
  Előfizetés
  Médiaajánlat
  Elérhetőségünk

50. Hajó Magazin, 1999. szeptember

Cadet eb
Argentin fölény
Hazánk ismét két világversenynek adott, illetve ad otthont. Sorrendben az első a július végén megrendezett Cadet Európa-bajnokság volt, míg a második a szeptember végén sorra kerülő Soling Masters Világkupa lesz. A legkisebb kétszemélyes osztály Európa-bajnokságának a balatonfüredi Yacht Club adott othont július 22. és 30. között.

Bajnokságok
Serdülő és nagyhajós
A serdülő bajnokságot és a nagyhajós bajnokságokat is Balatonfüreden rendezték. A serdülőt július 16-21-ig, a nagyhajóst a hagyományoknak megfelelően két részben, az első fordulót július 31-től augusztus 5-ig, a másodikat augusztus 7-12-ig.

Tízes orkánban
A Passio di Bonifación át
A dolog úgy kezdődött, hogy idősebb lányom szerelmes lett Ueliba. 1969 július elején elindultunk egy családi túrára a Tirrén-tengeren. Megbeszéltük, hogy július 8-án találkozunk Uelival a Szardínián fekvő Oliba kikötőjében. Július 2-től erős misztrál dühöngött. Mi Elba szigetéről Korzika partjainak takarásában, viharos hatos-hetes széllel befutottunk július 4-én a szép korzikai kikötőbe: Porto Veccióba. Ám a vihar felerősödött, az időjárás-jelentés 8-9-es szelet jósolt. Felmerült a kérdés: hogyan megyünk tovább?

Hajó mérték után
Ganz Danubius
Ezt a hajót sokan félreértik. Még vízre sem került, de híre már elterjedt a kikötőkben. Mindenkinek van véleménye róla. Első hallásra érthetetlennek tűnik, hogy miért készült egy nagy biztonságú, stabil kieler a legkorszerűbb anyagokból és technikával. Megmondom őszintén, engem is megzavart a sok mendemonda. Aztán a hajóval vitorlázva, megismerve a tulajdonosokat, lassan rájöttem, a tulajdonosok számára ez a hajó a legjobb.

MKB vitorlásklub
Balatoni vitorlásegyesületek
A balatonfüredi Magyar Külkereskedelmi Bank Vitorlás Klub az egyik szép példa arra, hogyan tud együtt élni egy sportegyesület és egy szabadidőközpont. A hajdan volt Vörös Meteor, majd MTK alapjain, a versenysport és az utánpótlás-nevelés felvállalásával alakult meg 1991-ben a mai egyesület. A szakmai munkát Holovits György huszonkétszeres magyar bajnok, a magyar vitorlássport legendás alakja vezeti. A klub életéről vele beszélgettem.

Testvérhajók születése
Nautik 12 Racer az Adrián
Rendhagyó, hogy egy hajóbemutató után ismét foglalkozunk egy típussal. Most mégis úgy érezzük, ismét beszélni kell a Nautik 12 Racer versenyhajóról. A Nautik műhely a Pauger műhellyel karöltve igazi tengeri versenygépet varázsolt a Balatonon már bizonyított típusból. A Viharnyik Dusan Puch kapitánysága alatt olyan eredményeket ér el, ami bizony figyelmet érdemel. Születésének történetét Soponyai Géza, a Nautik Boat tulajdonosa meséli el.

FPC 30-as
Hajóbemutató
Ez a hajó egy továbbgondolt, a mai divatnak megfelelő hosszú vízvonalú Regina. A fedélzete teljesen azonos vele. Menettulajdonságai azonban jobbak, és a megnövelt vízvonalnak köszönhetően a belső tér is nagyobb lett.

Tovább...

1-50. szám tartalomjegyzéke

Vízen a Stefánia
55-ös Schärenkreuzer
1999. augusztus első hétfőjén Balatonfüreden, a Magyar Vitorlás Szövetség kikötőjében vízre került Magyarország első 55-ös Schärenkreuzere, amely keresztségben a Stefánia nevet kapta. Az impozáns méretű, mahagóniból, diagonál palánkozással, West System ragasztással készült hajó története 1995-re nyúlik vissza.

A Balatonon
Napfogyatkozás
Már hónapokkal korábban elterveztük, hogy ezt a napot a Balatonon fogjuk eltölteni egy vitorlás hajón. Az előzetes figyelmeztetések ellenére - amelyek viharral, forgószéllel, teljesen kiszámíthatatlan időjárással és soha nem látott veszélyekkel riogattak - augusztus 11-én délelőtt 10 órakor kellemes napsütésben és gyenge délnyugati szélben futottunk ki a hajónkkal Balatonfüredről, vitorlázni egy jót. A vízközépén vártuk a Holdat, hogy eltakarja előlünk a Napot, és megkezdődjön az előadás, az igazi szenzáció, a teljes napfogyatkozás.

Az első beszámoló
Kent-Balaton Maraton
Az idén második alkalommal rendezte meg a Hajó Magazin a regattát. A tavalyinál hattal több, húsz hajó vágott neki a távnak augusztus 14-én délután hat órakor. Előtte a balatonfüredi móló színpadán zenekarok szórakoztatták a megnyitóra összegyűlt közönséget. A verseny lapzártánk után ért véget, így most csak a győztes hajó élményeiről számolhatunk be. A többit a következő számban.

Mahart kikötő
Badacsony
A borairól és jó borkertjeiről híres Badacsony hegy és környéke a Balaton egyik legszebb része. A Káli- medence, Kékkút vonzó kiránduló helyek a környéken. Sok vitorlázó úgy érkezik a tájra, hogy több napig is ebben a kikötőben vendégeskedik, hiszen Badacsonytól keletre már nincs igazi marina. Aki tovább indul nyugat felé, úgy tervezi a programját, hogy az estét ismét a kikötőben tölti. Ezért évről évre egyre több túravitorlázó keresi fel ezt a tájat. Sőt, mind többen szeretnék állandóan itt tartani hajóikat. Tehát nagy szükség volt már a Mahart badacsonyi vitorláskikötőjének bővítésére, felújítására.

Ôszi kínálat
Vízhatlanruha-körkép
A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a sokszor meglepetésszerűen változó balatoni időjárásra előrelátóan fel kell készülni. A sűrűn előforduló viharok különösen érintik az aktív vízi sportokat űzők közül a vitorlázókat, mert egy-egy hosszabb túra vagy túraverseny során sok időt töltenek a vízen, eközben pedig váratlan és többször előforduló időváltozás érheti őket. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot szeretnék adni. Ha megfelelő ruházattal védekezünk az időjárás viszontagságai ellen, akkor nemcsak elviselhetőbbé tesszük a borongósabb vagy napsütötte, de hűvös, szeles napokat, hanem olyan élményekben lehet részünk, amit csak az őszi vitorlázás nyújthat.

Motorcsónak
Dunaújvárosi form(ul)a
Motorcsónaksport

Suzuki
Flöhlich-Szántó csónakmotor-kereskedés
Az üzlet nevét adó két neves motorcsónak-versenyző egyike, Fröhlich József 1986-ban 126,74 km/órával új sebességi világrekordot állított föl a 750 köbcentiméteres kategóriában. Ez a rekord azóta is érvényben van. Sajnos Fröhlich József a jugoszláviai Krk szigetén hajójával ütközött, és életét vesztette. Szántó Béla az idén mutatkozott be a Budapesti Hajókiállításon mint Suzuki csónakmotor-márkakereskedő.

Hidak VII.
A Déli Összekötő Vasúti Híd
A kiegyezés évében, 1867 elején már hét nagy vasúttársaság működött Magyarországon, összesen 2153 km-es vonallal. A kiegyezést követő rohamos gazdasági fejlődés kapcsán másfél évtized alatt 13 újabb vasúttársaság alakult, közöttük a Magyar Államvasutak. Még a MÁV létrejöttének évében, 1868-ban felvetődött, hogy a Duna két oldalán kiépült vasútvonalakat össze kellene kötni. Ez azonban csak egy újabb Duna-híd felépítésével valósulhatott meg. A gazdasági szükségszerűség kényszerítette ki a Déli Összekötő Vasúti Híd létesítését.

Szörf
XX. Universaide
1999. július 2-13-ig Spanyolországban, Palma de Mallorcán rendezték meg a XX. Universiadét, melynek műsorán először szerepelt a vitorlázás és a szörf. Mindehhez tudni kell, hogy a kétévente megrendezésre kerülő Universiadén csak az alapsportágak szerepelnek, melyekhez a rendező ország további három sportágat választhat. Mivel a spanyoloknál még a király is vitorlázik, és szörfben is igen erősek, a cselgáncs mellett ezt a két sportágat választották ki, a mi legnagyobb örömünkre!

Grand Slam, Gran Kanarian
10. Windsurf világkupafutam

 

     
 
Aktuális szám
 
     
 
 
     
   
     
 
Partnereink