Következő számunk 2011. szeptember 6-án jelenik meg!
 
   
 

Kezdőlap

 

Hírek

  Hajóbemutatók
 
 
  Adok-veszek
  Impresszum
  Előfizetés
  Médiaajánlat
  Elérhetőségünk
Hírek

2010. március:

Rolex OCR VilágKupa, Miami
Két magyar versenyzô képviselte hazánkat Miamiban január 24. és 30. között az olimpiai osztályok részére rendezett világkupa versenyen.

RS:X osztály

Detre Diana a 16. helyet szerezte meg. Az élen a spanyol Marina Alabau végzett. Diának nem volt szerencséje a versenyen, ahogy mondani szokták minden összejött. Még a versenyt megelôzôen egy tornádó söpört végig a Cocoa Beachen, ahol a magyar szörfös edzôtábora is volt, jelentôs kárt okozva a felszerelésében. Idônként havazott, a nulla fok körüli hômérséklet nem segítette a felkészülést.
Detre Diana: - Nehéz verseny volt. Nemcsak a rendkívül erôs mezôny, hanem a kiszámíthatatlan szélviszonyok miatt is. Szerencsére a tavalyi évhez képest jóval közelebb kerültem az elsô tízhez. Ôsszel nagyon sokat dologoztam, és az edzômmel közösen terveztük az idei menetrendet. Minden versenyen más és más hibámra kell koncentrálnom. Az elsô olyan verseny majd a nyár végén, Angliában lesz, ahol már az az elvárás felém, hogy a mozaik összeálljon. Addig is egyre jobb eredményeket várok magamtól.

Laser

Berecz Zsombor a 104 résztveô között annak ellenére bekerült az arany csoportba, hogy két fekete zászlós korai rajtja is volt, sôt, még egy futamot ki kellett hagyjon, mert a kormányverete a rajt elôtti tülekedésben megsérült, így végül 48. lett.

ISAF világranglista
Huszonöt magyar vitorlázó található az ISAF legújabb világranglistáján. Legjobb magyar Berecz Zsombor a 19., nemzetek között 15. Egyetlen helyezéssel kerül mögé a szörfös Detre Diana, ô a huszadik, nemzetek között 14. Rajtuk kívül még Tenke Tibor (38.), Pál Gaszton (43.), Gádorfalvi Áron (47.), Beliczay Márton (55.) és Sallay Gábor - Perjés Bálint (55.) szerepel a legjobb százban. Nincs a listán magyar 49-es és nôi 470-es páros.
470 - férfiak
055. Sallai Gábor - Perjés Bálint, 2198 pont
107. Szamódy Tamás - Bárdos Mihály, 889
128. Váradi Imre - Serke Áron, 595
162. Szigethi Botond - Joó Kristóf, 94
Laser
019. Berecz Zsombor, 3815
189. Tomai Balázs, 1053
372. Kaiser Kristóf, 352
Laser Radiál
114. Karé Réka, 1169
233. Hegedus Fanni, 409
387. Juhász Zsodo, 144
Finn
043. Pál Gaszton, 2261
055. Beliczay Márton, 1882
142. Haidekker Péter, 383
199. Lukats Ákos, 169
200. Antal Gábor, 165
Sztár
038. Tenke Tibor - Bendicsek Jozsef,
Bezeréti Miklós, Gémesi Jóka, 2362
107. Litkey Árpad - Mónus Gyula, Nagy Ákos, 857
123. Forintos Róbert - Horváth István, 727
217. Gereben Márton - Gereben Péter, 320
222. Bánkuty Gábor - Mónus Gyula, 309
234. Holovits Huba - Szokolay Zoltán, 275
239. Erdélyi Sebestyén - Carlos Contreras, 269
245. Ujhelyi András - Visy László, 252
RS:X - nôk
020. Detre Diana, 3588 (Nemzetek között 14.)
RS:X - férfiak
047. Gádorfalvi Áron, 2751


Újra indul A Verseny!
Bruno Peyront - akinek földkerülô rekordját éppen támadja a Groupama 3 - napjaink óriás óceáni trimaránjainak és katamaránjainak aktivitása arra késztette, hogy megújítsa A Versenyt, vagyis ismét megszervezze a The Race nevu földkerülôt.
- Az elsô, 2000. december 31-én Marseilles-bôl elrajtolt regatta óta 12 óriás többtestu épült, közülük négy az elmúlt három évben. - mondja Bruno Peyron a tíz évvel ezelôtt futott The Race ötletadója. A Jules Verne Trophy rekordtartója hivatalosan is újra kiírta a versenyt, amit örömmel fogadott számos nagy óceáni versenyzô.
A különleges, csapatokkal futandó, kikötés nélküli földkerülô versenyt, amelyre korlátozás nélkül bármilyen vitorlással lehet nevezni eredetileg egyszeri eseménynek szánták. Mivel annak idején mindössze öt hajó állt rajthoz, majd ez a mezôny nagyon széthúzódott, nem aratott akkora közönségsikert, mint remélték. Mára azonban valóban megérett a lehetôség arra, hogy korunk leggyorsabb többtestu vitorlásai érdekes versenyt vívjanak a Föld körül.
A második The Race-re 2013-14-ben kerülhet sor, remélhetôleg jóval nagyobb létszámú mezôny részvételével. Az elsôt a Club Med nevu 108 lábas katamarán nyerte Grant Dalton irányításával. Akkor Barcelonából rajtolva és Marseilles-be érkezve 62 nap, 6 perc, 33 másodperces fantasztikus idôt értek el. Ezzel gyorsabb földkerülést produkáltak a Jules Verne Trophy akkori csúcsidejénél, hiszen hosszabb útvonalon kilenc nappal elôbb értek célba, mint az akkori rekord.

Új színhelyek, új szabályok
Az Audi Med Cup, vagyis a TP 52-es osztály 2010-es versenysorozatának naptárába két új, régóta vágyott helyszín került be: Barcelona és a szinte garantáltan erôsszeles portugál Cascais. Az utóbbi helyszínen indulnak a futamok májusban. Júniusban Marseilles, júliusban Barcelona a vendéglátó. Augusztusban is Spanyolországban, Cartagenában vetélkednek a TP 52-esek, majd szeptemberben Cagliariban hirdethetnek összetett Audi Med Cup gyôztest.
A versenyhelyszínek és sorrendjük segíti a vágyott takarékosságot a szállítási költségek csökkenésével, de ugyanezt a célt szolgálja az új szabály, amely két fôvel kisebb létszámú legénységet engedélyez a hajókra.
Ugyanakkor a megváltoztatott elôírások immár megengedik modern formájú, felül magasan kitámasztott denevéres grószok használatát a TP 52-esen is.
A csökkentett legénység mellé bevezetik a versenyre a "vendéghelyet" - minden hajóra. Utóbbi rendelkezés nyilvánvalóan marketingcélokat szolgál.

**************************************

2009. augusztus:

Wossala György - Németh Péter - Vezér Károly
masters világbajnokok

Az Alpok egyik legszebb taván, a St. Gilgen közelében fekvô Wolfgangsee-n rendezték meg a Soling Masters világbajnokságot, amely egyben nyílt osztrák bajnokság is volt.
Csütörtökön, a verseny elsô napján forgolódó szélben egy futamot tudtak megrendezni, amelyet a német Karl Haist nyert meg, a Wossala György - Németh Péter - Vezér Károly alkotta egység a második lett. Pénteken három, szombaton kettô, és vasárnap újabb három futamot abszolváltak a versenyzôk, szombaton meglehetôsen erôs szélben és esôben vitorláztak a résztvevôk. Wossaláék már pénteken átvették a vezetést, amit végig megtartottak. Végül jelentôs fölénnyel gyôzött a Wossala-csapat A magyar egység legnagyobb ellenfele, Carl Auteried csak a bajnokság végén szerepelt jól, igyekezete a második helyre volt elég. Wossaláék a masters világbajnokság mellett megnyerték az osztrák nyílt bajnokságot is, a másik magyar egység a Szucs-Gyulai-Szucs trió pedig a 14. helyen végzett.
1. Wossala - Németh - Vezér
2. Auteried - Kendler - Moser

Negyedik vitorlásversenyzô tanfolyam
A korábbi sikerek okán ismét megrendezik a kifejezetten versenyzôknek szóló tanfolyamot a Litkey és Társa Kft.
Hat plusz egy elôadásból álló tanfolyamon szó lesz a versenyhajó felkészítésérôl, csapatépítésrôl, szabályismeretrôl, vitorlákról és a versenytaktikáról. Elôadók: az olimpiai bronzérmes Detre Szabolcs, a világbajnok Majthényi Szabolcs, a Tuss Sails vitorlaszabója Csury Zoltán, az America's Cup csapattag Weöres Szabolcs, a nyolcszoros Kékszalag-gyôztes Litkey Farkas. Idôpont: szerda esténként 18-20 óráig az alábbi alkalmakkor november 4., november 11., november 18., november 25., december 2., december 9., december 16.
Helyszín: Sagem Magyarország elôadóterme, 1037 Budapest, Montevideó út. 16/A. Jelentkezni lehet a litkey@yacht.hu címen. Részvételi díj 80 ezer forint + áfa.

470-es ifjúsági világbajnokság

Két magyar hajó az Aranycsoportban

Mindkét hajónk bejutott a Görögországban megrendezett 470-es Ifjúsági világbajnokság Aranycsoportjába. A Váradi Imre - Serke Áron páros a selejtezôk során a huszonhét hajót számláló csoportjukban a nyolcadik helyen végzett, míg a Szamódy Tamás - Bárdos Mihály kettôs huszonhét egységbôl kilencedikként jutott tovább. A biztató kezdést azonban nem követte hasonló folytatás. Váradiék a végelszámolásban a 25. helyen végeztek, míg a Szamódy vezette hajó a 27. lett.
Váradi Imre: - Bejutottunk az Aranycsoportba. Az elején még fújt a szél, addig jobban mentünk, a kiszámíthatatlan gyenge szélben az új hajónkkal még nem volt sebességünk. Szerepet játszott az is, hogy elég nagyok vagyunk. A legjobb a vb elôtti edzôtábor volt, rengeteget tanultunk. Az is kiderült, hogy a sebességünk sem igazán jó, de fôleg kis szélben, taktikai téren kell fejlôdnünk. Amikor hazajöttünk, mindenki gratulált
Szamódy Tamás: - A legfontosabb talán az volt, hogy sok kapcsolatot építettünk. Két héttel korábban kimentünk és részt vettünk egy nemzetközi edzôtáboron, amit egy görög edzô tartott, aki többszörös olimpikon. Ez nagyon hasznos volt. Viszont lehet, hogy sok volt a három hét, a végére kicsit elfáradtunk. Amikkor volt szél sokkal jobban mentünk, de Teszalonikiben ez ritkán adatik meg. Bejutottunk az Aranycsoportba, de ott a mezôny végén kullogtunk. Tudjuk az okát, fogunk változtatni. Készülünk a füredi Eb-re.

Karácsony Réka és Loid Nóra 13.
Szerencsétlen szám a 13. Rékáéknak biztosan. A huszonöt hajót számláló nôi mezônyben egyszer, a legrosszabb futamukban voltak 13. helyen, az összes többiben elôrébb végeztek, legjobb futamukban hetedikek voltak. Akkor hogyan lehetséges, hogy az összetettben itt fejezték be a versenyt? Nos, három alkalommal kizárták ôket. Ez azért egy kicsit sok. Az ok prózai: a felmért és megfelelt hajót kétszer is kizárták, gyakorlatilag a felmérô hibájából. Egy dsq pedig egy vitatott belsô helyért "járt".
Beszéljen errôl az érintett, Karácsony Réka: - Az árbocunk 320 grammal könnyebb volt az elôírásosnál, amit a szabályoknak megfelelôen egy súllyal pótoltuk. Ezt a felmérô szignálta, mint ahogy a jegyzôkönyvet is. Nevezni egyébként csak az aláírt papírokkal lehet. Nem ragasztottak azonban az árbocunkra egy matricát. Ez nem a szokásos eljárás, véleményünk szerint a rendezôk feladata lett volna. A hiányosságot a vízen észlelte a jury, és kizártak egy futamból. Természetesen fellebbeztünk, de az aláírás ellenére is maradt a kizárás. A következô esetben a vitorla felsô felhúzópontját találták szabálytalannak. Arról van szó, hogy a vitorlát csak a jelig lehet felhúzni. Egy csavarral vagy szegeccsel kell biztosítani, hogy ne is lehessen tovább húzni a vitorlát. A mi jelünket és a csavart is megfelelônek találták a felméréskor, de késôbb azt kifogásolták, hogy a csavar nem a jel aljánál, hanem a tetejénél volt. Ezt a felméréskor, két perc alatt orvosolhattuk volna. De megfelelt, mint korábban mindig. Elképzelhetô, hogy a juri és a rendezôk nem szimpatizáltak velünk. A harmadik egy szokásos, belsô hely volt. Szerintem ebben az esetben is nekünk volt igazunk. Ketten mellettünk tanúskodtak, készült videofelvétel, amin az ellenfél tanúja még csak nem is látszik, ennek ellenére ebbôl a futamból is kizártak minket. Kár, mert mindhárom futamban jól mentünk. Ha nincs a három dsq, simán tízben lehetünk, de megkockáztatom, hatodik-nyolcadik heyen végzünk. A tanulság, hogy a felmérésnél még precízebbnek kell lenni. A matricát esetleg ellenôrizhettük volna.

*********************************************************

2-win hajók a Marinában
2008-05-06

A francia 2-win dingiket és katamaránokat gyárt, melyek különösen a vitorlásiskolák, az utánpótlás neveléssel is foglalkozó vitorlás szakosztályok és vízparti szállodák érdeklődését válthatja ki. Franciaországban és a Benelux államokban népszerű nevelô és felkészítô hajók. Egyes típusait a Francia Vitorlás Szövetség ifjúsági osztályhajónak minôsítette, és komoly versenyeket rendez számukra. A hajók - bár némelyik egy nálunk is ismert típus továbbfejlesztésébôl alakult ki - modern tervezésűek, kiküszöbölik az eredeti hajó fogyatékosságait. Például az Optimistbôl alakult Pixxy hegyesorrú, dupla feneke és önürítôs cockpitje van, tükre kivágott. Bár a Pixxy normál, egyenes árboccal van szerelve, az Optimist riggje, kormánya és svertje passzol hozzá. Vitorlája reffelhetô. Komplett ára: 1670 Euro + szállítás + áfa.
Vannak olyan típusok is, melyek az osztályelôírások betartásával készülnek (420-as és 470-es), az ismert gyártmányokhoz képest azonban erôsebbek, strapabíróbbak, ráadásul olcsóbbak. Többféle készültségi fokon is kaphatók, szerelvényezve, kormánnyal és sverttel vagy anélkül, komplett, versenyváltozat Harken veretezéssel stb.
A Booxy kétszemélyes hajó, de egyedül is kezelhetô. Alkalmas arra, hogy a használója kipróbálhassa a modern vitorlázási technikákat: az aszimmetrikus spinnaker kezelését, a trapézos kormányzást stb.
A 2-win egyik fő erőssége a katamarán gyártás. Jelenleg négy alaptípusuk van. A katamaránok Magyarországon méltatlanul háttérbe szorultak, annak ellenére, hogy a világon mindenütt azt látjuk, hogy a hajókölcsönzők, vízparti szállodák vendégei szívesen vesznek igénybe katamaránokat, mert stabilabbnak érzik az egytestű, billenékeny hajókkal szemben. A strandkatamarán-jelleg mellett a 2-WIN hajók némi extrával felszerelve komoly sporteszközök.
A Marina Yacht Sport a balatonlellei Balaton Boat Show-n mutatja be a Pixxy egy-, illetve a Booxy kétszemélyes dingiket és a Twincat 15 katamarán sportváltozatát.

40. Hyeres-i Olimpiai Hét
2008-05-06

Kiemelkedően szerepelt a magyar olimpiai csapatból a férfi szörfös, Gádorfalvi Áron, aki az előkelő tizenkilencedik helyen végzett a kilencvenkét hajót számláló mezőnyben. Berecz Zsombor is nagyszerűen helyt állt és hatvanadik lett százötvenhat hajó között. Mindkettőjüknek voltak nagyon bíztató futameredményeik. Zsombor ha meg tudná tartani a cirkáló szakaszon megszerzett helyét, akkor az élmezőnyt ostromolhatná. Van még idő fejlődni az olimpiáig! Női szörfösünk, Detre Diana negyvenharmadik lett hatvanegy hajó közül.


Kenesei Versenyiskola
2008-05-06

Június 23-27-ig ismét versenyiskolát rendez a KMP VSE, Litkey Farkas vezetésével. A tanfolyam - idén először - vadonatúj J-24-es hajókkal zajlik. A kurzusra hajóvezetői engedéllyel rendelkező gyakorlott vitorlázókat várnak. A négy nap programjában hajókezelés, génua, nagyvitorla, spinnaker állítás és versenytaktika szerepel. A részvételi díj bruttó 96 ezer forint. Szállásról és étkezésről a résztvevők maguk gondoskodnak. Jelentkezni lehet a (20) 922 7461-es telefonszámon, illetve a litkey@yacht.hu e-mail címen.

Around in Ten - tízlábassal a Föld körül
2008-05-06

Úgy tűnik nincs az az őrület, amit ki ne próbálnának. Évek óta hallani elvetemül kalandorokról, akik húsz láb hosszú sport katamaránokkal szelik át (sikeresen) az Atlanti-óceánt. Az legalább gyors. Bár a résztvevők így is sokszor éheznek és kiszáradnak. Hivatalos versenyt azonban nem rendeznek nekik.
Nem így a tíz láb "hosszú" hajóknak! Az Around in Ten verseny a Bahamákról indul, útvonala: Panama-csatorna, Darwin (Ausztrália), Fokváros, Bahamák. A rajt időpontja: 2009. január 10. Tessék, lehet próbálkozni, kiírás és egyéb tudnivalók megtalálhatók a www.aroundinten.com oldalon.
Van egy magyar projekt is. Pálos Andrea és Rakonczai Gábor neve ismerősen csenghet, ők azok, akik Tűzhangya nevű hajójukkal átevezték az óceánt. Most Déry Attilával együtt tervezik tíz láb hosszú, egész pontosan 3,04 méteres versenyhajójukat. (A Cadett
Déry Attila: - Tulajdonképpen tetszett az ötlet, de most, hogy az alapvető számításokat elvégeztük, kiderült, hogy nagyon lassú lesz a tízlábas, annak ellenére, hogy tiszta karbon, tehát nagyon könnyű. A méret miatt a cirkálósebességet maximum három csomósra becsülöm, bő szélben a sebesség elérheti a hat csomót. Hosszú menet lesz.


Team Hungary

2008-02-05

Megalakult a Team Hungary. A csapat ismert vitorlázókból áll, alapvető célkitűzésük, hogy egy magyar hajó bekerülhessen a profi vitorlásversenyek világába.
Egy hat- vagy hétéves programot terveznek, a folytatás ennek sikerén múlik. Új a szemlélet, a vitorlázók mellett egy külön menedzsmet foglalkozik a munka nehezével: nekik kell megteremteni az anyagi feltételeket. Terveznek egy hét versenyből álló match race sorozatot, amelyre külföldi csapatokat is meghívnak. A nyár végére egy RC44-es csapatot is szeretnének összeállítani, az addig elkészülő hajóra.
A Hajó Magazin következő számában részletesen is bemutatjuk őket, valamint egy hosszabb interjút is olvashatnak Eszes Tamással, a TH egyik vezetőjével.

I. AC Tavaszi One Design Bajnokság
2008. április 5-12.
2008-02-05

A magyar vitorlázók között az egyik legnépszerűbb adriai verseny a Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság, amin tavaly rekordszámú nevező állt rajthoz. A Tengeri Bajnokság sikere után a hazai vitorlázók nagy érdeklődést mutattak egy tavaszi testvérversenyen iránt.
Az Adriatic Challenge idén első alkalommal rendezi meg az AC Tavaszi One Design Bajnokságot! Kiváló lehetőség a hosszú tél után újra ráhangolódni a vitorlázásra, illetve tökéletes edzési lehetőség a tengeri bajnoki címre törekvő versenyzőknek. Két hajóosztályban, a már jól ismert Bavaria 42 match, és új Elan 340-es hajókkal állhatnak rajthoz a csapatok. További információk: www.adriabajnoksag.hu

Detre Diána olimpia kvótát szerzett
2008-02-05

Január 10-20. között Új-Zélandon rendezték a női és férfi szörfösök RS:X világbajnokságát, amely egyben az utolsó kvalifikációs lehetőség volt a Pekingi Olimpiára.
A vb-n a nők között 76 versenyző indult. A verseny előtt húsz nemzet és a rendező Kína már biztos résztvevője volt az olimpiának. Hét további hely megszerzéséért folyt a harc, amelyre tizenkét nemzet aspirált. Ebből a tizenkettőből Detre Diana kitűnő versenyzéssel a harmadik helyen végzett, és magabiztosan szerezte meg az olimpiai kvótát. Összetettben hetvenhat hajóból az ötvenharmadik lett. Gádorfalvi Áron már korábban kvalifikálta magát, számára ez a verseny a felkészülés egyik állomását jelentette. Jól szerepelt, 117 indulóból a 36. helyen zárt.
A világbajnok a nőknél az olasz Alexandra Sensini, a férfiaknál pedig az új-zélandi Tom Ashley lett.

Budapest Boat Show - Február 14-17.
2008-02-05

Az idei Budapest Boat Show csütörtöktől szombatig 10-18 óra, vasárnap 10-17 óra között lesz látogatható. A rendezvény díszvendége idén Olaszország. Az alábbiakban a jelentősebb hazai cégek kiállítási programjából szemezgetünk.

Tovább...

A Kékszalag eseményei a VMSZ szemszögéből
2007-07-13

Szombat délután 14.30-ig 7 esetben kellett a VMSZ mentőhajóinak a Kékszalagon résztvevő versenyzők segítségére sietni.

Tovább...

Esélyesek - A rekord
2007-07-05

Hosszú évek óta elöször van olyan időjárás előrejelzés, hogy azzal kalkulálva jelentősen megjavitható az 1955-ben a Nemere II. által 10 óra 41 perc alatt futott Kékszalag rekord.

Tovább...

Kiemelt hírünk: Spring Cup 2007, Ausztria
2007-05-31

A Fertő tó kitett magáért. Kellemes melegben, 3 - 6 -os erősségű déli széllel fogadta - 8 hajóosztályban - a 2007-es pünkösdi regattára érkező versenyzőket, közöttük a magyarok népes küldöttségét.

Tovább...

Pünkösd a szabályok mentén
2007-05-31

Hogy a történet ne csak a fórumon folytatódjon Kovács János tollából született egy szabályértelmezéssel egybekötött magyarázat a Pünkösdi Regatta vasárnapi futama kapcsán.

Tovább...

Finnes felkészülés - Garda
2007-03-12

A Finnes csapat ezúttal Gardáról jelentkezik, ahol először edzőtáborozáson veszünk részt, majd szerdától kezdődik az Expert Olympic Garda Eurolymp verseny.

Tovább...

J-24 Világbajnokság 2007
2007-03-12

A brazil Mauricio SantaCruz csapata (Bruschetta) lett a 2007-es év világbajnoka J/24-ben. Nuevo Vallarta kikötőjében lelkes tömeg ünnepelte az állítólag minden idők legizgalmasabb vébéjének győztesét.

Tovább...

Stamm történelmi győzelme Norfolkban
2007-03-07

Bernard Stamm Open 60-asa a Cheminees Poujoulat fedélzetén szombaton este keresztezte a Velux 5 Oceans második szakaszának célvonalát. Útja 48 napig, 22 óráig és 59 percig tartott.

Tovább...

Vendee - Barcelona Race - bemelegítés
2007-03-02

Három hónap múlva indul a Calais Round Britain versenye és a nevezők száma szépen emelkedik - új prototípusok és az IMOCA top vitorlázói tekintetében. Legalább 12 hajó várható május elejére, hogy részt vegyen az 1850 mérföldes szakaszon.

Tovább...

Cannes 
2007-02-28

Véget ért az első komolyabb verseny Cannesban. Az ISAF szerinti GRADE 2-es versenyen Pallay Tibor 5. helyen végzett!

Tovább...

Velux 5 Oceans - Doldrums
2007-02-22

"A déli félteke vége meglehetősen nehézkes. Tegnap úgy volt, hogy a szél oldalról érkezik majd és gyengül, de végül pont szemből érkezett, meg néha észak-nyugatról és komoly széllökésekkel, ráadásul szakadt az eső is, hatalmas szélfordulók és 30 csomós pöffök vártak rám. Tökéletes nap volt!" -mesélte a versenyben élen álló Stamm.

Tovább...

Költözik a Marina Yacht Sport
2007-02-21

Nemsokára új helyen fogadja vásárlóit a MARINA...

Tovább...

AC hírek röviden
2007-02-21

Az Alinghi már becsomagolt Dubaiban, ahol olyan 3-4 millió eurót pörgettek bele a téli edzőtáborba, ám még mindig rejtély övezi annak a kilétét, aki majd belekapaszkodik a Louis Vuitton 13. Felvonásán a hajó kormánykerékbe. A csapat vezetősége (Ernesto Bertarelli, Brad Butterworth, Jochen Schuemann) egyhangúlag mondta: "túl szoros, ahhoz, hogy kihirdessük".

Tovább...

Vitorlásbál
2007-02-21

Állt a bál a vitorlázóknál is. Február 17-én szombaton rendezte a Magyar Vitorlás Szövetség Média Bizottság hathatós közreműködésével a hagyományosnak mondható Pioneer Investments Vitorlásbált. A rendezvényt ezúttal a Krisztina körúti Magyar Telekom székházba varázsolták a szervezők.

Tovább...

Open Bic premier
2007-02-20

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2007 március 3-án szombaton 10:30 órai kezdettel az Alba Regia SC. telepére ( 2484 Agárd, Tópart u.17., bejárat a VVSI telepéről).
A parti szemlélődés, ismerkedés mellett jó idő esetén lehetőség van tesztvitorlázásra, illetve motorosból megtekinteni a hajót.

Tovább...

Az első kínai sárkány vízen
2007-02-20

Pénteken került vízre a legeslegelső kínai ACC osztályú romboló, a CHN-95. Egy olyan kis csapatnak, mint a China Team ez egy igazán nagy siker - magyarázta Sebastian Destremeau.

Tovább...

ISAF Összevont Világbajnokság
2007-02-17

A 2007-es ISAF Összevont Világbajnokság úgy látszik rekorder lesz, ugyanis eddig 74 nemzet regisztrálta magát a nevezés első fázisában, amely azt is jelenti egyben, hogy ez a VB lehet az olimpiai osztályok számára valaha megtartott legnagyobb verseny. A június 28 - július 13-a között Cascaisban (POR) megrendezésre kerülő regattán 11 világbajnoki címet és jópár olimpiai kvótát osztanak ki.

Tovább...

Titkos bűnök
2007-02-15

Az Areva Challenge birtokába került pár olyan kép, amelynek nem szabadott volna és ezért könnyen büntetheti a csapatot az AC zsűrije, amely jelenleg életveszélyes a csapatra nézve.

Tovább...

Maud Fontenoy árboctörése
2007-02-13

Szombaton Maud Fontenoy hajója a L'Oreal Paris, - amellyel keleti-nyugat irányban igyekezett egyedül megkerülni a Földet - elvesztette árbocát. A 60 kilós hölgy egészséges és biztonságban van.

Tovább...

Áron a túlparton
2007-02-08

Sokan nem hittek benne, azt gondolták, az Adriáról sem jut ki. mégis Méder Áron és az ő Carinája megmutatta, hogy többre képes mint amit gondolnak róla.

Tovább...

Stamm kerülte a Horn-fokot
2007-02-08

Tegnapelőtt este a Velux 5 Oceans versenyében vezető Bernard Stamm letudta a Horn-fokot és mostanra már a Falkland-szigeteket kerüli bal kéz felöl.

Tovább...

Áron a túlparton
2007-02-08

Sokan nem hittek benne, azt gondolták, az Adriáról sem jut ki. mégis Méder Áron és az ő Carinája megmutatta, hogy többre képes mint amit gondolnak róla.

Tovább...

Ifjúsági Farsangi Bál
2007-02-07

Az elmúlt szombat estére valamennyi vitorlázó fiatal farsangi bálra kapott meghívót. Síszezon ide, bizonyítvány osztás oda a kísérőkkel együtt majdnem százan vállalták az utazást Agárdra, a VVSI klubhelyiségébe.

Tovább...

Tornado É-Amerikai Bajnokság '07
2007-02-05

A kétszeres osztrák olimpiai bajnok Roman Hagara - Hans-Peter Steinacher páros három igen jó futammal nyerte meg végül a Key Biscayne-ben megtartott Észak-Amerikai Bajnokságot.

Tovább...

 

Cascais - Vége a II. körnek
2007-02-04

 

Az olimpiai kvalifikációszerzés jegyében második edzőtáborát kezdte meg a Magyar Finn Válogatott Majthényi Zsombor edző vezetésével. A helyszín Cascais, a júliusi kvalifikációs VB helyszíne, amúgy Portugália.

 

Tovább...


Elsüllyedve is első
2007-02-01

 

2007 Tornado Észak-Amerikai Bajnokság: Általánosságban remek versenynap volt a harmadik a Key Biscayne-en tartott bajnokságon, ám van akiben mélyebb nyomokat hagyott.

 


Tovább...

 

Budapest Boat Show 2007
2007-01-31

 

Ahol érdemes kikötni! A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban négy napon át, február 15-től 18-ig várja a hajózás és a vízi sportok szerelmeseit a Budapest Boat Show. A 16. alkalommal megnyíló kiállítás show a javából, a tapasztalt tengeri medvéknek, a gyakorlott hajósoknak, illetve a kezdőknek egyaránt felejthetetlen élményt nyújt. A bensőséges hangulathoz az is hozzájárul idén, hogy Közép-Európa legrangosabb hajókiállítása kivált a SPORT, a FeHoVa és a Budapest Motor Kiállítás alkotta "flottából", s így résztvevői először fogadhatják a vendégeket önálló kiállításon, s közös helyszínen, az "A" pavilonban.

Tovább...

 

A SUI 100 megérkezett Valenciába
2007-01-29

 

Április 16-án rajtol a Louis Vuitton Cup és június 12-ig tart. Ekkor derül ki, hogy ki lesz a 2003-as America's Cup győztes Alinghi kihívója.
A csapatok gőzerővel készülnek Valenciába. A címvédő - elvonulva a többiektől - Dubaiban készül, miközben megépült - ebben a kampányban - a második hajójuk is. A SUI 91-est 2006 tavaszán rakták vízre. Az új hajó az első olyan America's Cup versenygép, amelynek a rajtszáma három számjegyu. A SUI 100 most érkezett Valenciába. Itt fejezik be a hajó szerelvényezését. A csapat majd akkor fog vele vitorlázni, amikor visszatérnek Dubaiból.

Barker vezet Aucklandban
2007-01-26

Tegnap még állítható volt, hogy a címvédő Dean Barker és csapata az Emirates Team New Zealand simán vezet, de a mai napon felzárkózott mellé Ian Williams és Mathieu Richard is az Aucklandban zajló Párosversenyen.

Tovább...

Francesco necces menekülése
2007-01-24

Az Atlanti-óceán átszelése sosem volt egyszerű feladat, főként egyedül. Az olasz Francesco Di Benedetto január másodikán hagyta el Gran Canariát a Bella Stella névre keresztelt 20 lábas Tornadoján, hogy a 2700 mérföldre található Guadeloupe-ra vitorlázzon, ám történt valami...

Tovább...

Januári hideg Portugáliában...
2007-01-24

 

Az olimpiai kvalifikációszerzés jegyében második edzőtáborát kezdte meg a Magyar Finn Válogatott Majthényi Zsombor edző vezetésével. A helyszín Cascais, a júliusi kvalifikációs VB helyszíne, amúgy Portugália.

 

Tovább...

I. Hagyományőrző BKV-ELŐRE kupa
2007-01-23

Idén szeptemberben megrendezésre kerül az első hagyományőrző BKV-ELŐRE kupa, melyre a rendezők sok szeretettel várnak mindenkit, aki a szakosztály 57 éves történelmében valaha rendelkezett -akár átmeneti ideig is- érvényes Előrés klubtagságival és azokat is, akik ez idő alatt a klub vitorláséletének aktív részesei voltak!

Tovább...

Eddig 9-en a Barcelona Race-n
2007-01-19

A Paprec Virbac kormányosa Jean-Pierre Dick az ír vitorlázót Damian Foxallt választotta legénységének a Barcelona World Race versenyére. Damian 25 éves óceáni és dingi tapasztalattal rendelkezik és eddig ötször kerülte meg a Földet versenyben és 18-szor kelt át az Atlanti-óceánon, amely legalább 280 000 vitorlázott mérföld jelentett számára.

Tovább...

Az IBI Magazin minden évben kiosztja a szakma által legjobbnak ítélt hajóknak az év hajója címet.
2007-01-18

 

Az év motoros hajója kategórián belül a "Custom Yacht" legjobbja az idén a Ferretti Grouphoz tartozó Mochi Craft 74 láb hoszszú Dolphin cirkálója nyert. Ime néhány kép a hajóról.

 

Tovább...

 

A bátor Sir Robin új rajtot vesz
2007-01-16

Alig rajtolt el a Velux 5 Oceans második szakasza, Sir Robin Knox-Johnston már kedden este arra kényszerült, hogy visszaforduljon Fremantle-be. Ugyan sikeresen megjavította automata kormányát, de 48 órát a szabályok értelmében akkoris kénytelen eltölteni a kikötőben.

Tovább...

Caffari és az Aviva új kampánya
2007-01-16

Dee Caffari miután első nőként egyedül kerülte meg a Földet non-stop a rossz irányban, egy újabb elismerésre pályázik. Ha álma teljesül ő lehet az első nő, aki mindkét irányban egyedül megkerüli a Földet kikötés nélkül.

Tovább...

Stamm ismét vezet
2007-01-15

V5O: A verseny nemzetközi zsűrije megerősítette, hogy a Spirit of Yukoh japán kormányosát Kojiro Shiraishi tettét méltányolták és 7.5 órát levontak az első szakaszon futott idejéből. Kojiro Shiraishi hivatalos idejét így 45 napra, 18 órára és 30 percre csökkentették.

Tovább...

Kiemelt hírünk: Újévi OP találkozó Nápolyban
2007-01-12

 

Tropheo Machello Champobasso 2007. január 4-6. Másodízben kapott meghívást az OP válogatott a Savoia Yacht Club-tól, színvonalas, év eleji nemzetközi versenyükre, melyre idén is a válogatott, ranglista szerinti öt legeredményesebb versenyzője utazott ki: Vadnai Benjamin NVK, Péch Fanni RVSE, Huszka Mátyás NVK, Weiszböck Tamás SÉP, Kiss Viktor VVSI.


Tovább...


VOR 2008-09 versenykiírás
2007-01-12

Jól dolgoznak a VOLVO OCEAN RACE háza táján, hiszen a szervezőbizottság igyekszik fenntartani a folyamatos érdeklődést, miközben verseny már jó ideje nincsen és még sokáig nem is lesz.

 

Tovább...


Új hajók a láthatáron
2007-01-12

 

Közeleg a végső felvonás. Szép lassan az utolsó új hajók is elkészülnek. Az egyik elképzelhető döntős, a BMW Oracle Racing lassan hajója tesztelésébe is belekezd, míg az Alinghi még vár legújabb építésű jachtjára.

 

Tovább...


TBS hírlevél - "Vendée Globe 2008"
2007-01-11

Elotárgyalásokat folytatott a TBS Michel Desjoyeaux következo Vendée Globe projectjét illetoen az elmúlt héten a már több mint tíz éves együttmuködésük folytatásáról, amely hagyományosan a Mich'Dej, a "Professzor" konstruktív
részvételét jelenti a TBS professzionális cipok és ruhák tervezésének, fejlesztésének folyamatában.

Tovább...

 

Cascais - 470 edzőtábor II.
2007-01-10

Ismét Cascais, ismét edzőtábor, az általunk megszokottól eltérően inkább gyenge szelekkel, ám nem a hozzá passzoló hullámokkal. A 470-es válogatott újra edzésben. Már csak hónap az első kvalifikációig. Eddzen velünk Ön is képzeltben, vagy ne...

Tovább...

Tűzhangya
2007-01-10

Ez a történet egy kicsit más. Már csak azért is, mert erről a hajóról kifelejtették az árbocot és kézi erővel próbálják átszelni az óceánt. Bár soha nem tennék olyat, hogy ha vitorlázhatnék akkor evezek, mégis úgy gondolom ez egy tisztelereméltó expedíció és megérdemli, hogy beszámoljunk róla.

 

Tovább...


420-as Világbajnokság
2007-01-09

 

Sikeresen védte meg címét az új-zélandi Carl Evans és Peter Burling az Aucklandban megrendezésre kerülő 420-as Világbajnokságon.

 

 

Tovább...

 

Governor's Cup befutó
2007-01-08

Közel 1,675 tengeri mérföld megtétele után az éllovasok között szoros adok-kapok alakult ki a cél felé vezető úton. Végül éjfél után nem sokkal a 34-lábas Our Dianne (k: Billy Leisegang) keresztezte elsőként a célvonalat.

Tovább...

Farsang 2007
2007-01-08

 

Ifjúsági vitorlázó farsangi bál meghívóját küldjük azzal, hogy mindenkit szeretettel várunk! Szeretettel látjuk a szülőket, sportvezetőket is.Ha kérdésetek van forduljatok a 06-30/273-9181 telefonon Makai Péterhez.

 

 

 

 

Tovább...


Szezonnyitó vitorlázás a Tiszán
2007-01-08

 

Idén elég hamar elhódították az év első vitorlázása címet. És ráadásul nem is állóvizen.

 

 

 

 

 

Tovább...

 

Lám Dezső 1946-2006
2007-01-08

 

Dezső búcsúztatása 2007. január 8-án, hétfőn 14.15-kor lesz a Farkasréti Temető ravatalozójában.

 

 

 

Tovább...


Szóló Junior Atlanti átszelés
2007-01-05

 

Egy 14 éves iskolásfiú került be a rekordok könyvébe azzal, hogy ilyen fiatalon átkelt az Atlanti-óceánon, méghozzá egyedül.

 


Tovább...

Visszatérnek a Britek?
2007-01-04

 

Mindössze hat hónappal a 32. America's Cup előtt röppent fel a híre annak, hogy a legrégibb nemzetközi sporttrófeáért újra ringbe szállnánakTovább...

50 éves az OK
2007-01-03

 

Nosztalgia: 1957-ben Axel Dangaard Olsen (Seattle) felkérte a dán hajótervező Knud Olsent, hogy rajzoljon számára egy könnyű és gyors egyszemélyes dingit, amely hagyományosan furnéralapú. A létrehozott hajó az O.K. elnevezést kapta Knud Olsen kezdőbetűi alapján.Tovább...

 

Győzelem és jó helyezések Ausztriában
2006-06-08

 

Győzött a Váradi - Némethi kettős a pünkösdi Spring Cup-on 420-as hajóosztályban az ausztriai Neusiedl-ben. Négy ország több, mint 200 hajóegysége nevezett a hagyományos pünkösdi versenyre a 470, a 420, a Laser S, a Laser R, az Európa, a Zoom8 és az Optimist hajóosztályokban. A magyarok népes küldöttségét az Optimist / 31 /, a 420-as / 10 /, a Laser R /10 / és Zoom8 / 1 / hajóosztály versenyzői alkották, valamint a sok-sok kísérő.

Tovább...

BMW Pénteki Regatták - 2006
2006-05-24

5-ös BMW a fődíj! Nagy R. Attila ötlete alapján tavaly rendezte meg először a Pénteki Regatták versenysorozatot a Kenese Marina-Port. Vásároltak hat új Scholtz 22-es versenyhajót, amiket bérelni lehetett a versenyre, de bárki indulhatott saját hajóval is. A fődíj egy 3-as BMW kétéves használati joga volt. Ezt az autót Scholtz Imre csapata nyerte. Az idén egy 5-ös BMW a tét.

Tovább...

Movistar elhagyva
2006-05-22

Ez az eseménydús és tragikus hét nem ért véget a Movistar meghibásodásával, az egész éjszakás küzdelem után a legénységnek el kellett hagynia a hajót.

Tovább...

Új Libera a Balatonon: Raffica
2006-05-19

 

Több mint fél éves szervezés eredményeként új aktív Magyar Libera hajó kerül a Balatonra és más nemzetközi vizekre. A hajó eredeti nevének (Raffica) visszaadására május 25-én Budapesten a Tűzraktárban kerül sor, egy nagyszabású sajtótájékoztató és koncert formájában (Raffica névadó buli).

Tovább...

Jenki győzelem
2006-05-18

 

A Chris Dickson vezette Oracle BMW zsebelte be a Louis Vuitton Act 10 első helyét. Ez volt az első győzelme az amerikai csapatnak, az első alig hat hajós Act 1 óta.

Tovább...


Wossaláék a második helyen

2006-05-17

 

A Wossala György, Németh Péter Vezér Károly egység nyerte a balatonfüredi Soling Európa-bajnokság - II. Mercedes-Benz Nagydíj harmadik futamát.

Tovább...

 

BMW Pénteki Regatták - 2006
2006-05-16

 

5-ös BMW a fődíj! Nagy R. Attila ötlete alapján tavaly rendezte meg először a Pénteki Regatták versenysorozatot a Kenese Marina-Port. Vásároltak hat új Scholtz 22-es versenyhajót, amiket bérelni lehetett a versenyre, de bárki indulhatott saját hajóval is. A fődíj egy 3-as BMW kétéves használati joga volt. Ezt az autót Scholtz Imre csapata nyerte. Az idén egy 5-ös BMW a tét.

Tovább...

Vitorlás Világjátékok - Selejtezők
2006-05-15

 

Lezárult a Vitorlás Világjátékok selejtező szakasza. Innét arany és ezüstcsoportokban versenyeznek tovább a résztvevők, a mezőny legvége pedig mehet haza. Szombaton kevesebb, vasárnap több széllel lehetett haladni.

Tovább..

VOR - Úton Európába
2006-05-15

 

A Volvo Ocean Race természetesen nem állt meg New Yorkban és rövid pihenőt követően a mezőny Európa fele vette az irányt. A movistar hibázott, és emiatt csak két órával később vághatott neki a New York - Portsmouth szakasznak.

Tovább...

Finn Masters Világbajnokság 2006
2006-05-03

 

(Sajtóközlemény) Vitorlás világbajnokság helyszíne lesz Balatonfüred 2006. június 1. és 9. között. 4 kontinens, 25 országának, 200 versenyzője érkezik a magyar tengerhez. A finn-dingi egyszemélyes férfi olimpiai hajóosztály mesterei mérkőznek meg. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, a hölgyek számára a vitorlásklubban külön programmal is készülnek, de a bátrabbak igénybe vehetik a szurkolók számára biztosított hajókat is, melyek által valóban testközelből élhetik át a verseny izgalmait.

Tovább...

 

Befutott a Transat AG2R
2006-05-03

 

A a Groupe Bel fedélzetén vitorlázó francia-olasz Kito De Pavant - Pietro D'Ali duó nyerte meg a nyolcadik Transat AG2R-t, miután elsőként haladtak át a Gustavia, St. Barthélemys-nél található célvonalon. A befutó hihetetlenül szoros volt a 20 napos verseny után, mivel a Dominic Vittet (FRA) - Lionel Lemonchois (FRA) duó az ATAO Audio Systemmel mindössze 20 perccel maradt el vetélytársa mögött.

Tovább...

A Keleti Félteke Bajnoksága

 
   

Talán nem túlzó, ha azt mondjuk, hogy ma a legnagyobb szellemi tőke a Csillaghajó osztályban van a világon. Akinek elege van a jollézásból de olimpiai álmokat dédelget, az ide ül át. Arról már ne is beszéljünk, hogy a Volvo Ocean Race-en jelenleg két hajót is csillaghajós kormányoz. Az ő hiányukkal sem volt gyengébb a mezőny Nápolyban. Beszámoló Tenke Tibor tollából a Spartacus jóvoltából.

Tovább...

 

     
 
Aktuális szám
 
     
 
 
     
   
     
 
Partnereink