Következő számunk 2011. szeptember 6-án jelenik meg!
 
   
 

Kezdőlap

 

Hírek

  Hajóbemutatók
 
 
  Adok-veszek
  Impresszum
  Előfizetés
  Médiaajánlat
  Elérhetőségünk

43. Hajó Magazin, 1999. február


A tragédia nyomában
Tények és állítások
Korábban nem lehetett minderről írni. Egyszeruen nem voltunk képesek rá. Talán túlságosan is frissek voltak az események. November 3-án egy vitorlás hajóról két ember a vízbe esett és eltunt. Amikor a hangpostámon az üzenet várt, egész egyszeruen nem hittem el. Kusza és érthetetlen volt. És olyan nagyon értelmetlen. Több telefon után vált világossá, hogy a tragédia valóban bekövetkezett.
Az éjszaka során tisztázódni látszott az esemény.

Around Alone...
Második szakasz: Fokváros-Auckland
Ha egy író előre pontosan kitalálta és papírra vetette volna az Around Alone második szakaszának eseményeit, azt egy jóérzésu szerkesztő valószínuleg visszadobta volna az alkotó fantáziájának túltengése címén.

Olimpia Jolle a Balatonon
Sporttörténet
Szénásy József 1942-ben és 1943-ban harmadik helyet szerzett Olimpia jolléban, majd a háború után 1948-ban bajnoki címet nyert. Volt szövetségi kapitány és dolgozott a Magyar Vitorlás Szövetség elnökségében. Az ő avatott tolla segít bennünket megismerkedni ezzel a szép, klasszikus versenyhajóval.

10. Szülinap
Marina Yacht Sport
A hajóstársadalom jelentős eseményei között egyre gyakrabban fordulnak elő cégalapítási jubileumi ünnepségek. Örvendetes fejlemény ez, hiszen a hazai hajóipari szolgáltatások erősödését, stabilizálódását jelzi. Mindannyiunk számára, akik a szabadidő-hajózás részesei vagyunk, fontos ez a fejlődési folyamat, mivel sportágunk másokhoz képest sokkal inkább támaszkodik technikai alapokra.

Egzotikus Rigek
Technika
Rengeteg, a hagyományostól nagyon különböző riget kitaláltak már (hagyományosnak a továbbiakban a Marconi-féle vitorlázatot tekintjük). Ha végignézzük ezeket az újszeru találmányokat, elámulhatunk az emberi találékonyságon, jóllehet jó néhány ötletet meglehetősen nehéz lenne megvalósítani. Ennek ellenére némelyik nem hagyományos rig egy vagy két funkciójában kiváló és tökéletes, sőt a többi rignél sokkal jobb. A ma használt sikeresebb rigek - amelyek némelyike a korábbiak változata - a következők: luna rig, modern kínai lug, gallant, wishbone cat ketch vagy szkúner.

Algagátlók
Karbantartási jó tanácsok - 1. rész
Csend honol a kikötőkben, a hajók partra kerültek, és csak a szél süvít a ponyvák alatt. A lekötöző zsinórok zenéjét lehet hallani. A hajósok meleg szobában ülve idézik fel beszélgetéseikben az elmúlt vitorlásszezon élményeit és kalandjait. Gondolataik a hajó körül járnak. Tervezgetik a tavaszi vízre tételt, a javításokat, karbantartási feladatokat. Most erre van idő, ami nagyon hosszúnak tunik a tavasz beálltáig. Aztán majd áprilisban és májusban indulhat az ámokfutás, iparost keresni vagy javítóanyagokat felhajtani a munkálatok elvégzéséhez. Írásommal segíteni szeretném az olvasót abban, hogy mindezt elkerülje.

Maxi One Design
Forma-1 a vitorlázásban
A vitorlázás történetében mindig felbukkantak nagy befektetők, grandiózus elképzelésekkel, de talán egyikük sem volt oly ambiciózus, mint a 33 éves svájci Ernesto Bertarelli, aki nyolc egyforma, nyolcvanlábas Maxi One Design yacht tulajdonosaként a Forma-1-hez hasonló versenysorozatot akar létrehozni.

Pusztító viharban
Sydney-Hobart
December 28-án hajnalban a klasszikus Sydney-Hobart verseny résztvevőire 80 csomós széllel lecsapott a gyilkos vihar, melyben több vitorlázó életét vesztette és sok hajó elsüllyedt, illetve megrongálódott. Az 54. alkalommal kiírt regatta történetében ez idáig egy ember halt meg.

Ecker Kupa III.
Ezer mérföld a Földközi-tengeren
A kedvező hátszél éjszaka sem gyengült, továbbra is tartottuk sebességünket, és a piloszi rajt után nem sokkal a Peloponnészoszt megkerülve, a Maleas-fokot elhagyva a nyílt tengerre értünk.

Az olvasó kérdései
A tenger teszi fel a legfontosabb kérdéseket
A rovat mottóját kiegészíteném azzal, hogy a tengert követően a legfontosabb kérdéseket azok teszik fel, akik ismerkednek a tengeri vitorlázással, és tudásukat szeretnék gyarapítani. Tengeri tanfolyamom hallgatói gyakran kérdeznek mindenféle részletkérdésről, hiszen a kép akkor áll össze, ha kipótoljuk az apró hiányokat, valamint a tengeri vitorlázás is olyan, mint a többi tudomány: a fontos alaptételek mellett végeláthatatlanul sorakoznak a részletek...

Otthon, Kiladában
Faun 29.
Amióta elindultunk Kiladából, valamiféle babonából mindig kerültük a témát, hogy visszamegyünk telelni. Ennke ellenére állandóan bennünk volt az a kellemes tudat, hogy bármiként alakuljanak a dolgaink, egy biztos: ott visszavárnak bennünket, s egyenest Naoussából jövet ezt meg kellett tapasztalnunk.

Velencei-tó
Országjárás
Az összes vízi sportok elsőrendu objektumává lehet tenni a Velencei-tavat - írta 1934-ben Votisky Antal doktor az 1934-ben kiadott, A Velencei-tó problémái címu munkájában. Az előszó megírására őfensége József Ferenc királyi herceget, a Velencei-tavi Országos Szövetség elnökét kérte fel. őfensége így fogalmaz: "az intim és kedves Velencei-tó... ma még alvó víz, amelyre hittel és erős munkával virágzó életet tudunk parancsolni." Az 1934. év folyamán a Velencei-tó 150 ezer utasának a 80%-a budapesti. Votisky doktor a berlini Wahnseehez hasonlítja a tó lehetőségeit amelyen már akkoriban 10 ezer vitorlás nyüzsög, s mint írja: Budapest Wahnsee-jének a Velencei-tó van predesztinálva.

Motorcsónak
Egy kifejezetten peches világbajnok
Beszélgetés Havas Attilával
A budapesti versenyző 31 éves. 1992 óta indul az O-500-as és O-700-as kategóriákban katamarán hajóval. Kétszer volt világbajnok - az O-500-ban 1994-ben és 1997-ben -, 1998-ban két világbajnoki második helyezést ért el O-500-ban és O-700-ban, és az idén végre a Forma 500 Európa-bajnoki címét is magáénak mondhatja. Többszörös országos bajnok. Ezzel együtt is kifejezetten peches versenyzőnek tartja magát...

Korlátozott látási viszonyok 1.
Közlekedési szabályok
Korlátozott látási viszonyokon azokat a hajózási körülményeket értjük, amikor a láthatóságot köd, homály, hóesés, zápor vagy egyéb ok korlátozza.

TCF Nautical Club
Hajóbérlés Horvátországban
A TCF Nautical Club International chartervállalat és a Larson, Sealine és Nidelv gyártmányú yachtok hivatalos márkakereskedője szeretettel meghívja Önt horvátországi székhelyére.

Tavaszváró tervek
Vízisí
A tavalyi évben számos versennyel és rangos eseménnyel büszkélkedhetett a Magyar Vízisí Szövetség. Az általa kiadott versenynaptárban sok látványos szlalombajnokság szerepelt, mind a tournament (motorcsónakos), mind a cable (drótkötélpályás) szakágban, és a wakeboard szerelmesei is jócskán hallattak magukról.

Offshore Class
Versenytörténet
Olvasóink előző számainkban nyomon követhették az 1998-as UIM Class 1 motorcsónakversenyt. A nyolcfordulós, izgalmas esemény a világ különböző tájain, érdekes, sokszor egzotikus helyszíneken került megrendezésre. De vajon hányan tudják, hogy az offshore versenyzés egészen a század elejéig nyúlik vissza? A verseny történetéről olvashatnak az alábbiakban.

Hajózócsatornák 5.
A pesti körcsatorna
Két régi rézkarc került a kezembe, Buda 1598. és 1602. évi ostromát mutatják be. A karcok az Ortelius-krónikából származnak, Sibmachaer János nürnbergi festő és rézkarcoló készítette őket. Az egyik kép nyugatról, a másik északról nézve ábrázolja Buda ostromát. Mindkét képen jól kivehető Pest városa is, és látható rajtuk, hogy Pestet széles körben víz veszi körül. Ez nem tévesztendő össze a pesti városfalat körülvevő vizesárokkal, amely szintén a Dunából táplálkozik. A bennünket érdeklő Duna-ág vagy csatorna a Margit-sziget déli csúcsánál ágazik ki a Dunából, és a Gellért-heggyel szemben vagy kissé lejjebb torkollik ismét a folyóba. Vajon a pesti körcsatornát eleink már századokkal ezelőtt megvalósították?

Szörf
A varázslatos Maui
Téli hónapokban aktuális szörfös híreket hozni első pillanatra fogvacogtató dolognak tunik, de a földön vannak olyan pontok, ahol ez mégis nagy élményt jelent. Ilyen hely a szörfösök Mekkája, Maui. A Hawaii szigetekre eljutni nagy álma az embernek, látni a pálmafás tengerpartokat, érezni az óceán kellemes huvös fuvallatát és vizét, látni a szép hawaii lányokat, és belekóstolni a föld túloldalán főzött ízekbe. Mert ez valóban a föld túloldala.

 

     
 
Aktuális szám
 
     
 
 
     
   
     
 
Partnereink